Louis de Sacy – šampanjade kõrgeim klass

Intellektuaali nime kandev veinimaja

Akadeemik ja jurist Louis de Sacy kuulus omal ajal Académie Française ehk Prantsuse Akadeemia ridadesse. Tõlkinud mitmeid ajaloolise tähtsusega teoseid Rooma keisririigi aegadest.

Legend Verzy külast

Louis de Sacy maja asub Kirde-Prantsusmaal, Montage de Reimsi piirkonnas Verzy külas. Viinamarju hakati selles piirkonnas kasvatama juba 1633. aastal , kuid otsuse šampanjat tootma hakata tegi André Sacy aastal 1962. Algselt oli brändi nimi Champagne Sacy Père et Fils, millest aastal 1986 sai perekonna esiisa auks Champagne Louis de Sacy. André poeg Alain Sacy hakkas isa kõrval maja arendama ning suunas oma tähelepanu lisaks Prantsusmaa turule ka ekspordile. Noorima põlvkonna esindajad Yaël ja Jonathan Sacy liitusid pereäriga aastal 2012. Majas toimetab täna perekonna 13. põlvkond.

Viinamarjaistanduste olemasolust Verzy-s on täheldatud juba aastast 700. Esimesed märkmed Sacy perekonna kohta ajaloos on aastast 1633. Tol ajal olid Bartelemy Sacy omandis viinamarjaistandused ”Champ Saint-Remi-s” Verzy lähedal, täna tuntud kui ” La Montagne de Reims”. Sacy-de perekond on elanud sellest ajast Verzy-s ning täna kasvatab Alain Sacy 20 hektaril Grand Cru aedades viinamarju kõrgeima kvaliteediga šampanja tootmiseks.

Šampanjade Cru süsteem erineb Bordeaux ja Bourgogne Cru süsteemidest. “Échelle des Crus” süsteem määrab kvaliteedi 100 punkti süsteemis külale, mille lähedalt viinamarjad on pärit. Madalaima reitinguga külades hinnangud vahemikus 90 – 99%. Grand Cru külades hinnang 100%. Louis De Sacy Grand Cru šampanjade viinamarjad on pärit La Montagne de Reims alalt.

Premium kvaliteet

Champagne Louis de Sacy Édition Limitée XII

Cuvée XII Edition Limitée on eksklusiivne vahuvein, mis küpses 12 aastat setetel. Louis de Sacy eksperimentaalne plaan oli välja valida parimatest parimad veinid, segada need kokku ja jätta ainult magnum pudelitesse väga pikaks ajaks küpsema. See oli üks ainulaadne projekt, millele ei järgne enam Cuvee XIII või XIV.

Vahuvein segati kokku 75% 2003 aastakäigust ja 25% 2002 aastakäigust. Selleks kasutati 55% Pinot Noir ja 45% Chardonnay viinamarju.

Cuvée XII Edition Limitée aroom on võimsalt pähkline, aromaatne ja elegantne. Maitse on suurepärases tasakaalus.

Ümberkorkimine toimus detsember 2015 ja toodeti ainult 1002 pudelit.

Brut, Blanc de Blanc, Champagne Cuvee Inedite, Louis De Sacy

Blanc de Blanc tähendab tõlkes, et see on tehtud ainult ühest viinamarjasordist. Kasutatud on ainult Grand Cru aedadest pärit viinamarju. Tehtud 100% Chardonnay viinamarjast, mis on pärit Verzy külast. Peene ja kena mulliga šampanja, mille aroom on tasakaalustatud ja delikaatne. Aroomis on tunda delikaatseid valgeid puuvilju.

Auhinnad:

Gilbert et Gaillard 2015 93/100

Gilbert et Gaillard 2014 90/100

Guide des Vins 2013 92/100

Brut Grand Cru, Champagne, Louis De Sacy

Ainult Grand Cru aedadest pärit viinamarjad. 10% Chardonnay-st on laagerdunud lühikest aega tammevaatides. Kuldse värvusega, peenete mullidega, aroomis punased marjad, tsitruselised, ürdid ja röst. Hästi peene happesusega, delikaatne ja värskendav maitse.

Auhinnad:

Gilbert et Gaillard 2015 90/100 Points
Wine Spectator 2013 91 points
Decanter Asia 2013 Silver

Ainult Grand Cru aedadest pärit viinamarjad. 10% Chardonnay-st on laagerdunud lühikest aega tammevaatides. Kuldse värvusega, peenete mullidega, aroomis punased marjad, tsitruselised, ürdid ja röst. Hästi peene happesusega, delikaatne ja värskendav maitse.

Auhinnad:

Gilbert et Gaillard 2015 90/100 Points
Wine Spectator 2013 91 points
Decanter Asia 2013 Silver

Extra Brut, Millesime, Grand Soir, Louis De Sacy, 2008

Chardonnay on pärit “Cotes De Blancs” Grand Cru aedadest, Pinot on pärit “Montage de Reims” Grand Cru aedadest. Baasveine laagerdatakse vaatides kuni nende küpsemiseni. Prestiizne cuvee, mida valmistatakse ainult parimatel aastatel. Elegantne, aromaatne, täidlane ja peenete mullidega.

Brut Nature, Cuvee Nue, Louis De Sacy

Cuvee Nue loomisel kasutati 55% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier ja 35% Chardonnay. Lisasuhkrut pole lisatud. Vahuvein on kuldse värvusega ja väga peente mullidega. Aroom on värske, ehe ja puuviljane. Maitse võiselt tsitruseline, tunda vihjeid punastest marjadest.

TUTVU TOODETEGA SIIN!