Sommeljee Viljar soovitab jaanuaris

Alustame uut aastat veinidega, mis on valmistatud viinamarjadest, millega me väga tihti kokku ei puutu.

Italo Cescon

Cescon’i pudelid on omaette kaubamärgiks kujunenud. Nimelt kaunistab pudeleid väike viinamarjaväät, mis sümboliseerib kolme alustala, millele pereäri on rajatud: traditsioonid, innovatsioon ja kirg. Traditsioon sai alguse 1957. aasta talvel.

“Tralcetto” ehk vääditükike ehk kepike (Eestis tuntud kui kepivein) seotakse Italo Cescon’i pudelitele tänaseni käsitsi.

Raboso, Piave, Italo Cescon

Italo Cescon Raboso on käsitsi korjatud, 30 kuud tammevaatides laagerdunud väärikas tumepunane vein. Aroomis on tunda puuviljad, vanilje ja suitsusus, millele annab viimistluse täidlane maitsebalanss.

Sobib röstitud ja grillitud lihadega.

ESA Aasta Vein 2021 – Pronks

Refosco, Italo Cescon, Friuli Grave

Italo Cescon Refosco on 8 kuud suurtes tammevaatides laagerdunud vein, mille viinamarjad on hoolikalt käsitsi korjatud. Rubiinpunase värviga veini aroomis on tunda vürtsid ja suitsusus. Maitselt kuiv, vürtsikas ja puuviljane.

Sobib grillitud lihadega ja tugevamaitseliste juustudega.

Roter Veltliner, Klassik, Leth

Leth Roter Veltliner Klassik on pärit Austria mägisest piirkonnast Wagram, mille viinamari on kasvanud 200m-300m kõrgusel kõrgendikel. Tootmisprotsessis on kasutatud ainult parimaid viinamarju, misjärel selekteeritakse pärast esimest pressimist ja settimist välja vaid puhas mahl. Pudelisse jõuab vein aasta esimestel kuudel. Leth Roter Veltliner Klassiku aroomis on tunda kerget punase õuna ja meloni aroomi, milles segunevad vihjed troopilistele puuviljadele. Maitsepaletilt leiame magusa happesuse, mis taas vihjab troopilistele puuviljadele. Kreemine, vürtsikas, soe ja pikaajaline.

Sobib hästi Aasia toitudega. Kalast tehtud eelroogade, salatite ja linnulihaga. Iseseisvalt nautimiseks.

Tenuta Delle Terre Nere

Tenuta delle Terre Nere veinimaja asub Sitsiilias, Etna vulkaani põhjapoolsel küljel. Viinapuude all on hetkel 27 ha maad, mis on omakorda jagatud 24 väiksemaks maatükiks. 21 ha maal kasvavate viinapuude keskmine vanus on vahemikus 50-100 aastat ja ühel maatükil kasvavad viinapuud, mille keskmine vanus on 130-140 aastat. Veiniaedade keskmine kõrgus maapinnast on vahemikus 600 – 1000 m merepinnast. Pinnas erineb suuresti eri maalappide lõikes. Peamiselt leiab sealt segu vulkaanilisest tuhast, liivast ja kividest, kõige raskema pinnasega maalapid on kaetud musta vulkaanilise pimsskividega.

Santo Spirito, Etna Bianco, Tenuta Delle Terre Nere, DOC(Orgaaniline)

Santo Spirito on valmistatud 100% Carricante viinamarjadest. Viinamarjade korje toimus oktoobri alguses. Fermentatsioon toimus madalal temperatuuril Prantsuse tammest vaatides, millele järgnes malolaktiline fermentatsioon ja küpsemine Prantsuse tammest vaatides 10 kuu jooksul ja 8 kuud pudelis. Õlgkollase värvusega vein, millel on kuldne toon. Aroom on kompleksne, floraalne ja vürtsika noodiga. Maitse on intensiivne, sametine, kreemine ja tooni annab vanilje.

Sobib hästi kergete pastadega, roogadega kalast või valgest lihast.

Brachetto D’Acqui Dolce Guasti Clemente

Brachetto d’Acqui on elava iseloomuga rubiinpunase värvusega magus vahuvein. Delikaatse aroomi ja meeldiva maitsega.

Sobib suurepäraselt koos erinevate dessertide ja puuviljadega. Hea kooslus koos värskete maasikatega.