Mis on Chablis?
Chablis
Chablis veinidest on kindlasti enamus veinisõpradest kuulnud, mis teeb aga selle piirkonna veinid eriliseks? Chablis asub 16 kilomeetrit Auxelle piirkonnast idas. Jahedama kliima tõttu on viinamarjad selles piirkonnas rohkem happelised, ning iseloomulikuks maitseomaduseks veinidel peetakse ka kerget püssirohu nüanssi. Üldiselt hinnatakse Chablis veinide puhtaid ja selgeid aroome ja maitset.
Chablis vein valmib ainult Chardonnay viinamajadest
Chardonnay
Chardonnay on suurepärane viinamari, mis neelab ja peegeldab terroir‘i ja tänu sellele on sealsed veinid saavutanud oma kuulsuse. Selles piirkonnas kasvanud Chardonnay’st tehtud vein on kuiv, mineraalne ja happeline. Chablis erineb paljustki teistes maailma piirkondades kasvanud Chardonnay veinides, mis on sageli rikkalikud ja võised. Üks oluline tegur on ka tammevaat, mida Chablis piirkonnas kasutatakse väga vähe.
Albert Bichot omab ligikaudu 10% kõikidest Chablis Grand Crus’dest. Valikus on veine Chablis kuulsatest veiniaedadest nagu: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Les Clos ja Les Blanchots. Kuulsaim neist on Monopole La Moutonne, 2,35ha istandus (asub peamiselt Vaudésirs ja Les Preuses aedade vahel.)
Albert Bichot omab ligikaudu 10% kõikidest Chablis Grand Crus’dest
Chablis, Grand Cru, Moutonne, Domaine Long-Depaquit, Albert Bichot
“La Moutonne” on veiniaed looduslikus amfiteatris, otse Chabli Grand cru aedade südames. Veiniaia ideaalne maastik suunab päikesevalguse orgu ja kaitseb külmade põhjatuulte eest. Lõhnas on tunda mahlakaid puuvilju – virsikut ja nektariini, floraalsetest aroomidest kerkivad esile jasmiin ja violet. Täidlased ja ümarad maitsed, äratuntava mineraalsusega.
Väga värske ja kerge maitse, milles on tunda vihjeid tammepuule. Pika järelmaitsega.
Chablis, Grand Cru, Les Clos, Domaine Long-Depaquit, Albert Bichot, 2019
“Les Clos” on Chablis Grand Cru veiniaedadest suurim ning asub kagu poolses sektoris. Albert Bichotil on antud veiniaias kaks lapikest, mille viinamarjast formuleerubki Albert Bichot “Les Clos” vein. Floraalsed noodid segunevad mandli ja metspähkli aroomidega rikkalikus lõhnapaletis. Stiililt täidlane, ilusa struktuuri ja meeldiva happelisusega.
Esimesed viited Bichot perekonna asumisest Burgundiasse on juba aastast 1350. Veini hakati tootma 19. sajandi esimeses pooles, mil esimene veinimaja asus Monthélies, mõned kilomeetrid Beaune’ist. Veinimaja on juba 6 põlvkonda isalt pojale edasi antud, kuni tänaseni. Nüüdseks on Albert Bicho kätes veiniaedu üle terve Burgundia, mitmetest väga tunnustatud ja väärika ajalooga veiniistandustest.
Chablis, Herve Azo
Herve Azo Chablis on orgaaniline, kauni õlgkollase värvusega vein. Küpsenud ainult roostevabast terasest vaatides, et säilitada Chablis’i klassikalised mineraalsed omadused. Aroomis on tunda rohelisi puuvilju ja tsitrust. Maitsepalett on karge, tsitruseline, kuiv ja kerge.