Wolfberger – armastatuim Alsace’i vein Prantsusmaal !
Sulgege silmad, hingake sügavalt sisse ja välja hingates lausuge “Ahhhhl zas”, kuni tunnete, et olete sattunud imelisse Prantsusmaa piiriprovintsi nimega Alsace, mille munakivitänavaid ääristavad justkui Hansu ja Grete muinasjutust pärit majakesed. Rulluvad mäed ja iidsed lossivaremed muudavad selle Prantsuse-Saksa-seguse paiga lausa vastupandamatuks. Ilmselgelt on märgata mõlema impeeriumi mõjutusi nii arhitektuuris, kultuuris ning kindlasti ka toidus ja veinis. Näiteks on ühed enamlevinumad viinamarjasordid Alsace’is Saksa päritolu Gewürztraminer ja Riesling, kuid neist valmistatud veinid on kindlasti Prantsusepärased.
Kuigi Alsace’i veini kohta õppida on palju, siis kaks sõna võtavad selle põneva veinipiirkonna küllaltki hästi kokku: “kuiv Riesling”. Alsace’is valminud Riesling on midagi hoopis muud, kui teada-tuntud magus Saksa Riesling. Lisaks valmivad veinid Pinot Blanc, Gewürztraminer ja Pinot Gris viinamarjadest. Tohutu kiirusega kasvab ka Crémant d’Alsace ehk Alsace’i vahuveini populaarsus. Tasub ka teada, et Alsace’i muudavad eriliseks ainulaadne mullastik, alles vananaistesuvel valmivad marjad ja see, et tegu on Prantsusmaa sademetevaeseima piirkonnaga.
Armastatuim Alsace’i vein Prantsusmaal on vaieldamatult Wolfberger. 1902. aastal loodud ühistust välja kasvanud veinimaja on lühikese ajaga võitnud Prantsusmaa veinisõprade südamed. Wolfberger on kodumaal nii hinnatud, et vaid 13% kogutoodangust müüakse välismaale.
Wolfberger’ veinide puhul on esmatähtis aroom. Lillede ja virsikute lõhn lausa hõljub pokaalist ümbritsevasse ruumi. Nendes veinides on tunda kõditavat happesust ja vägagi rikkalikku tekstuuri. Wolfberger’ veinid üldjuhul ei valmi tammevaatides ning veinidele iseloomulik vürtsikus ja täidlus saavutatakse erinevate küpsustasemetega viinamarju kokkusobitades.