Taittinger – täht šampanjamaailmas
Šampanja on tuntud kui riskijate, “julgete huntide” ja võitjate pidujook, kuid alati pole see päris nii olnud. Kuigi šampanjat on valmistatud alates 17. sajandist, on seda laialdaselt tähistamiseks joodud pisut üle saja aasta. Suuresti on selle põhjuseks šampusetootjad, kes hakkasid enne aastavahetust pudelisiltidel kuulsate kunstnike meeleolukaid pilte kujutama ja kihisevat jooki just pidustuste jaoks müüma.
Šampanjat valmistatakse ainult Kirde-Prantsusmaal Champagne maakonnas. Tegu on küllaltki jaheda piirkonnaga, mistõttu on viinamarjade küpsemine raskendatud. Sealsetest viinamarjadest valmistatud vein oli liiga hapu, kuid ajapikku avastati, et veini pudelis kääritades tekivad mullid ja maitse, mis on vägagi nauditavad. Klassikaliselt tohtis šampanja valmistamisel kasutada ainult Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier marju, kuid alates 2010. aastast on reeglid natukene leebemad.
Kokku on umbes 300 tuntumat šampanjatootjat. Neist üks pikima ja värvikaima ajalooga on Taittinger, mis sai kaudselt alguse tänu Jacques Fourneaux’le 1734. aastal. Juba 18. sajandil olid šampanjamaja põllud kaetud Chardonnay ja Pinot Noir viinamarjaväätidega, mille eest hoolitsesid Benediktiini mungad. Legendi kohaselt oli ka Taittingeri ühe veinimõisa ammune omanik, Theobald I, mees, kes Küprose ristiretkelt naastes esimesed Chardonnay viinamarjad Prantsusmaale tõi. Huvitava faktina tasub veel teada, et 2006. aastal ostis Pierre-Emmanuel Taittinger oma perekonnanime kandva šampanjamaja tagasi ja nii kuulub Taittinger taas selle asutajatest perele.
Chardonnay viinamarjad on läbi aegade Taittingeri jaoks olulist rolli mänginud. Seetõttu kasutatakse Taittingeri šampanjades Chardonnay’d rohkem kui teistes veinimõisades. Kõrgem Chardonnay sisaldus muudab Taittingeri šampanjad unikaalseks ning ütlemata maitsvaks!