Mis on prosecco?

Prosecco on piirkond Venetos, Kirde-Itaalias. Juhtumisi on Prosecco ka valge viinamarja sort, millest Proseccot valmistatakse.

Kuigi Proseccot tohib toota küllaltki väikesel ja selleks spetsiaalselt välja valitud alal, on erinevatelt põldudelt pärit Prosecco ka erineva väärtusega. Näiteks Conegliano ja Valdobbiadene küngastel kasvanud viinamarjadest valmistatud vein on hinnatuim maailmas.

Prosecco vein on mõeldud nautimiseks võimalikult värskelt, ehk poest tuleks otsida viimast aastakäiku. Noore Prosecco aroomis peidavad end valged lilled, melon, kreemisus, kevadised õied ning roheline õun. Kuigi maitse on Proseccol kuiv ja mittemagus, pole ta nii hapu kui traditsiooniline šampanja. Erinevalt šampanjast märgitakse Proseccol, kas tegu on spumante ehk täisvahuveiniga või vähesemate mullidega frizzantega.

Kergema mulliga vahuveinidele märgitakse “Frizzante” ja tugevama mulliga “Spumante”.

Kelle Proseccot proovida? Üks silmapaistvamaid Prosecco tootjaid on Contarini, mis sai alguse just legendaarsetel Conegliano ja Valdobbiadene põldudel. Väärtuslikke viinamarju juba igaühe hoolde ei usaldata – Contarinis töötavad vaid maineka Conegliano veinikooli vilistlased. Contarini valmistab kõikidesse hinnaklassidesse kuuluvaid Proseccosid tõeliselt hästi, mida kinnitavad ka rohked rahvusvahelised auhinnad.

Tutvu Prosecco vahuveiniga Avallone e-poes:

12.60
16.80 /L
ALE
8.50 6.00
11.338.00 /L
7.90
10.53 /L