Sommeljee Viljar soovitab juunis

Ilusad ilmad on kätte jõudnud. Aina rohkem oleme väljas ja veedame aega värskes õhus. Grillihooaeg on alanud!
Seekordne veinivalik on inspireeritud soojadest ilmadest ja jaanipäevast, mis kohe on tulemas.

Soave, Veneto, Famiglia Pasqua

Soave on võrreldes Verdejo’ga sobilikum iseseisvalt nautimiseks, kuna vein värske ja keskmise täidlusega.

Veini valmistamisel on kasutatud Garganega, Trebbiano di Soave ja Chardonnay viinamarjasid, mis on päris Veronast kirdes asuvatest veiniaedadest. Sealne lubjakivirikas pinnas annab veinile suurepärase kompleksuse . Soavel on õlgkollane värvus, mida saadab rohekas helk. Aroomis annavad tooni “Golden Delicious “ õunad ja valged virsikud, mida saadavad floraalsed noodid koos vihjetega mandlitest. Maitse on värske ja heas tasakaalus.

Toidusoovitus: Aperitiiv, valge kala, mereannirisoto.

Verdejo, Protos, Rueda

Avallone veinivalikusse on lisandunud kuulus Hispaania veinimaja Protos, mille valikust leiab suviselt värske aga samas täidlase maitsega Verdejo.

Verdejo viinamarjad on pärit kuivalt ja kruusase pinnaga alalt. Viinapuude keskmiseks vanuseks on rohkem kui 15 aastat. Viinamarjade korjamine toimub mehaaniliselt öösel. Külm matseratsioon kestab 4-5 tundi. Vein küpseb setetel keskmiselt 3 kuud. Aroomis annavad tooni troopilised puuviljad, õun, ürdid ja fenkol. Maitse on kuiv, suurepärases tasakaalus värskuse ja happesuse vahel. Hea struktuuriga vein, millel on pikk järelmaitse.

Viljari toidusoovitus: Sobib hästi koos valge kalaga, tuunikalaga, sushiga, paella ja pastaga.

Lapasso, Villa Borghetti, Puglia, Pasqua

Lapasso viinamarjad on pärit Apulia regioonist Lõuna-Itaalias. Koheselt peale marjade korjamist toimub pressimine kontrollitud temperatuuri juures. Fermentatsioon toimus 12-14 päeva jooksul ja 50% veinist laagerdus vaadis 30-40 päeva jooksul. Veinil on sügav rubiinpunane värvus, intensiivses aroomis on tunda kirsse ja ploome. Maitse on soe, rikkalik ja harmooniline.

Viljari toidusoovitus: Grillihooaeg on täies hoos. Lapasso sobib ideaalselt igale suvile grillpeole. Hea kombineerida erinevate lihadega või nautida iseseisvalt.

Brut, Ribolla Gialla, Le Monde

Vahelduseks Proseccodele ja Cavadele soovitame proovida Ribolla Gialla viinamarjadest valmistatud vahuveini.

Brut, Ribolla Gialla on helekollane vahuvein, mille lilleline aroom on intensiivne ja aromaatne. Maitse on värske ja elegantselt tasakaalustatud happelisusega.

Viljari toidusoovitus: Aperitiiv, kerged kalaroad.