Sommeljee Viljar soovitab juulis

Suheldes tuttavatega avastasin, et väga paljud on sellel aastal käinud Itaalias ja eriti Veneto piirkonnas. Imeilusa Garda järve ääres. Miks mitte tuua ka Itaalia soojust Eestisse.

Avallone sortimenti on lisandunud kaks veini Lugana piirkonnast.

Lugana, Prestige, Ca Maiol, Itaalia, 2021

Lugana Ca Maiol Prestige on kergesti joodav ja elegantne vein. Sobib hästi valge kala ja mereandide kõrvale.

Ca Maiol Prestige on kvaliteetne ja isikupärane vein. Vein valmistatakse vanast Turbiana viinamarjast, millele annab ainulaadse maitse Garda järve mikrokliima.

Ca Maiol Prestige on elegantne ja pika järelmaitsega. Vein on õlgkollase värvusega. Aroomis on tunda rohelist õuna, laimi ja tüümiani. Maitselt on vein pehme, heas tasakaalus, kompleksne ja mineraalne.

Toidusoovitus: Sobib hästi valge kala ja mereandidega.

Lugana Riserva, Ca Maiol, Itaalia, 2019

Kui otsite veinis jõulisust, siis on ideaalseks veiniks Lugana Riserva.

Lugana Fabio Contato on nime saanud Cà Maioli asutaja Walter Contato vanima poja järgi.

Tegemist on ühe Ca Maioli tippklassi veiniga. Viinamarjad korjatakse käsitsi vanimatelt viinapuudelt. Vein laagerdatakse prantsuse tammevaatides üle aasta ja seejärel kuus kuus pudelis. Veini toodetakse piiratud kogusega.

Vein on värvuselt õlgkollane kuldsete toonidega. Suurepärane aroomibukett, milles tulevad esile seeder, meemelon, kergelt vürtsikad köömned ja ingveri nüansid. Maitses on tunda värskust, kus soolased noodid toovad esile kollase viljalihaga puuviljad koos magusate vürtsidega.

Toidusoovitus: Vein sobib ideaalselt küüliku, lambaliha või foie gras kõrvale.

Stilrose, Santa Margherita, Itaalia, 2021

Garda järve äärest on jõudnud ka uus roosa vein Santa Margharitalt. Kergesti joodav suvine vein.

Vein on delikaatse roosaka värvusega. Aroomis on tunda punaseid lilli, viiteid litžile ja ingverile. Maitse on elegantne ja komplektne.

Aga nüüd liigume Pimonte piirkonda ja oma iseloomult absoluutselt teistsuguse veini juurde.
Avallone sortimenti on lisandunud Brachetto D’Acqui Dolce Guasti Clemente. Tegemist on magusa vahuveini Brachetto viinarjadest, mis on madala alkoholi sisaldusega 6,5%. Roosivee lõhnaline, maasika ja jõhvika maitseline kihisev vahuvein mis sobib ka ideaalselt šokolaadi kõrvale

Brachetto d’Acqui on elava iseloomuga rubiinpunase värvusega magus vahuvein. Delikaatse aroomi ja meeldiva maitsega.