Sommeljee Viljar soovitab Jaanuaris 2022

Jaanuaris vaatame Lõuna-Itaaliasse, kust tulevad jõulised ja täidlased veinid, mis sobivad ideaalselt praeguste lumiste külmade ilmadega. Külmale ilmale kohaselt keskendume rohkem just mõnusale punasele veinile.

Passo Grande Appasimento, Vino Rosso

Passo Grande on hea hinna ja kvaliteediga “Appasimento” meetodil valmistatud jõuline vein.

Passo Grande tootmisel on kasutatud traditsioonilist “Appasimento” meetodit – kuivatamise protsess. Vein on intensiivse rubiinpunase värvusega ja aroom on puuviljane, rikkalik, vürtsikas ja musta piprane. Maitselt vürtsikas, intensiiivne ja rikkaliku maitsega.

Viljari toidusoovitus: Sobib hästi punase liha ja kõvade juustudega kõrvale. 

Veneto üks tähtsamaid linnu on Verona. Kuigi Verona sai tuntuks tänu Romeo ja Julia kustumatule armastusloole, siis paljud veinisõbrad teavad seda paika just tänu Pasqua veinimajale.

Mucchietto, Primitivo, Puglia, Famiglia Pasqua

Mucchietto on kauni punase värvusega vein, mille aroomis on tunda värskeid punaseid marju ja vihjeid magusast vürtsikusest. Maitses annavad tooni mahlased ploomid, tumedad marjad, kaneel, vanilje ja tume šokolaad. Veinil on sametised tanniinid, mida saadab rikkalik puuviljane järelmaitse.
Kui otsite veini lambaprae kõrvale, siis see on just õige vein teile.

Viljari toidusoovitus:  Sobib hästi koos lihapastaga , veise- ja lambalihaga.

Tenuta delle Terre Nere  on põnev veinimaja, mis asub Etna vulkaani põhjapoolsel küljel. Nad toodavad veine, mida nimetatakse ka “Vahemere Burgunderiteks”. Sealsed veinid on elegantsed, täidlased ja siidiste tanniinidega.

Toodavad aastas ainult 13000 pudelit.

Santo Spirito, Etna Rosso, Tenuta Delle Terre Nere, DOC

Santo Spirito valmistamisel on kasutatud 98% Nerello mascalese ja 2% Nerello cappuccio viinamarju. Viinapuude keskmiseks vanuseks on 40-100 aastat. Korje toimus oktoobri lõpus, millele järgnes kontrollitud temperatuuri juures fermentatsioon. Sellele järgnes spontaanne malolaktiline fermentatsioon ja küpsemine suurtes Prantsuse tammest vaatides. Vein küpses 16-18 kuud ennem pudeldamist. Värvuselt intensiivse rubiinpunase värvusega vein, mille aroom on intensiivne, kompleksne ja rikkalikult floraalne. Maitse on sametine ja kreemine.

Viljari toidusoovitus: Sobib hästi koos grillitud liha, hautiste  ja kõvade juustudega.

Tenuta delle Terre Nere  on põnev veinimaja, mis asub Etna vulkaani põhjapoolsel küljel.  Nad toodavad veine, mida nimetatakse ka  “Vahemere Burgunderiteks”. Sealsed veinid on elegantsed, täidlased ja siidiste tanniinidega.

Toodavad aastas ainult 6000 pudelit.

Santo Spirito, Etna Bianco, Tenuta Delle Terre Nere, DOC

Santo Spirito on valmistatud 100% Carricante viinamarjadest. Viinamarjade korje toimus oktoobri alguses. Fermentatsioon toimus madalal temperatuuril Prantsuse tammest vaatides, millele järgnes malolaktiline fermentatsioon ja küpsemine Prantsuse tammest vaatides 10 kuu jooksul ja 8 kuud pudelis. Õlgkollase värvusega vein, millel on kuldne toon. Aroom on kompleksne, floraalne ja vürtsika noodiga. Maitse on intensiivne, sametine, kreemine ja tooni annab vanilje.

Viljari toidusoovitus: Sobib hästi kergete pastadega, roogadega kalast või valgest lihast.