Mis on prosecco?
Prosecco on piirkond Venetos, Kirde-Itaalias. Juhtumisi on Prosecco ka valge viinamarja sort, millest Proseccot valmistatakse.
Kuigi Proseccot tohib toota küllaltki väikesel ja selleks spetsiaalselt välja valitud alal, on erinevatelt põldudelt pärit Prosecco ka erineva väärtusega. Näiteks Conegliano ja Valdobbiadene küngastel kasvanud viinamarjadest valmistatud vein on hinnatuim maailmas.
Prosecco vein on mõeldud nautimiseks võimalikult värskelt, ehk poest tuleks otsida viimast aastakäiku. Noore Prosecco aroomis peidavad end valged lilled, melon, kreemisus, kevadised õied ning roheline õun. Kuigi maitse on Proseccol kuiv ja mittemagus, pole ta nii hapu kui traditsiooniline šampanja. Erinevalt šampanjast märgitakse Proseccol, kas tegu on spumante ehk täisvahuveiniga või vähesemate mullidega frizzantega.
Kergema mulliga vahuveinidele märgitakse “Frizzante” ja tugevama mulliga “Spumante”.
Kelle Proseccot proovida?
Üks silmapaistvamaid Prosecco tootjaid on Contarini, mis sai alguse just legendaarsetel Conegliano ja Valdobbiadene põldudel. Väärtuslikke viinamarju juba igaühe hoolde ei usaldata – Contarinis töötavad vaid maineka Conegliano veinikooli vilistlased. Contarini valmistab kõikidesse hinnaklassidesse kuuluvaid Proseccosid tõeliselt hästi, mida kinnitavad ka rohked rahvusvahelised auhinnad.
Extra Dry, Millesimato, Rose, Prosecco DOC, Contarini
Rose Prosecco on heleda roosa värvusega vahuvein, millel on peen ja püsiv mull. Aroom on kompleksne ja puuviljane, tunda maasikaid, vaarikaid ja punaseid lilli. Maitse on värske, heas tasakaalus ja harmooniline.
Prosecco, Vino Frizzante, Pasqua
Pasqua Prosecco viinamarjad on kasvanud Treviso maakonnas, Valdobbiadene mägedes. Pinnas koosneb peamiselt lubjakivist ja savist. Vahuveini valmistamisel on kasutatud 100% Glera viinamarju. Värvuselt kahvatu õlekollase värvusega, kerge ja delikaatse tsitruse noodiga. Tsitrus annab meeldiva happesuse maitsele.
Brut, Prosecco, Le Monde
Brut, Le Monde on peene mulliga ja õlgkollase värvusega vahuvein. Aroom puuviljane, tooni annavad floraalsus, saiakoorik ja roheline õun. Maitses tunda kuivatatud ja röstitud mandleid, kuldseid õunu, sidrunikoort ja virsikut. Tasakaalustatud happega, meeldiv ja pehme viimistlusega vahuvein, millel on meeldivalt puuviljane järelmaitse.
Extra Dry, Rose, Millesimato, Prosecco (Romeo & Juliet), Pasqua
Prosecco on valmistatud 85% Glera ja 15% Pinot Nero viinamarjadest, mis on pärit Treviso piirkonnast. Sealne pinnas ja kliima tagavad unikaalse maitse sellele vahuveinile. Toote valmistamisel on kasutatud Charmant meetodit. Värvuselt vaskne, aroomilt puuviljane ja pigem intensiivne. Maitse on värske ja puuviljane, tooni annab vaarikas.