Leedripuuõite liköör Itaaliast

Kevadeti on Itaalia Alpide jalamid valged ja täis magusat lõhna – ei, tegu ei ole enam ainult lumega vaid leedripuu õitega, mis kaunistavad kevadisi mägiteid.

Leedripuu on Kesk-Euroopas olnud au sees aastasadu. Folklooris on leedripuule omistatud hingedekaitsja rolli, mistõttu pole põlisrahvad kunagi julgenud puid põletada vaid on hoidnud neid au see.

Leedripuu valgetest õitest valmistatakse nii siirupeid , likööre kui ka ravijooke. Imelise magusa lõhna poolest kombineeritakse õisikuid ka erinevatesse maiustustesse ja gulinaariasse.
Itaalias on leedripuuõite likööri toodetud juba 1800-ndatest.

Leedripuuliköör on põnev komponent kokteilikultuuris, mistõttu soovime teiega jagada mõningaid lemmikretsepte.

Fiorente Elderflower Liqueur

Fiorente Elderflower Liqueur on leedripuu õitest valmistatud liköör Itaaliast. Leedripuud (lad. k Sambucus Nigra) kasvavad Edela-Itaalias, Alpide jalamil. Likööri valmistamisel on kasutatud leedripuu kuivatatud õisi, millele on lisatud värskeid piparmündilehti ja Sitsiilia sidrunikoort ning lõppfaasis lisatakse ka pisut mett, et anda tootele unikaalne magusus. Toote omapäraks on ka madal suhkrusisaldus, võrreldes teiste analoogidega turul.

2cl leedripuuõitelikööri
4cl dzinni
2cl sidrunimahla
0,5cl suhkrusiirupit
Soodavett
Maasikaviilud
Jääd

Lisa kõigepealt klaasi jää ja maasikaviilud, mille järel vala liköör, dzinn, värskelt pressitud sidrunimahl ning suhkrusiirup. Sega ning vala ääreni soodavett.

5cl leedripuuõitelikööri
2,5cl dzinni
Toonikut
Sidruniviil või rosmariinioks

Lisa kõigepealt klaasi jää, mille järel vala liköör, dzinn ning seejärel toonikut klaasi servani. Kaunistuseks sobib sidruniviil või rosmariinioks.

2,5cl leedripuuõitelikööri
5cl Prosecco’t
5cl sooda vett
Laimimahla kahest sektorist
6-7 piparmündilehte Soodavett
Jääd

Täida klaas jää ja piparmündilehtedega. Vala klaasi leedripuuõite liköör, Prosecco, sooda vett, pigista peale laimimahla ning viimistle piparmündilehtedega.

5cl leedripuuõitelikööri
1,5cl sidrunimahla
soodavett
jääd

Täida klaas jääga ja lisa sidruniviilud. Vala klaasi leedripuuõite likööri, värskelt pressitud sidrunimahla, laimimahla ning täida klaas soodaveega.

5cl valget tekiilat
2,5cl leedripuuõitelikööri
1,5cl värsket laimimahla
jääd

Vala sheikerisse valge tekiila, leedripuuõite liköör, valge laimimahl ning raputa koos jääga korralikult. Vala jook pokaali läbi sõela.