Vahuveine ümber maailma

Prantsusmaa- CHAMPAGNE, CREMANT

Champagne

Nii mõnegi inimese suus võib sõna šampanja viidata üleüldiselt vahuveinile. Tegelikult see päris nii ei ole. Nimega “Champagne” võib ennast kaunistada Euroopa liidu regulatsioonide järgi vaid tõeline Champagne piirkonnast pärit vahuvein. Peamisteks viinamarjadeks, millest šampanjat toodetakse on Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay. Põhiliseks valmistamismeetodiks on Methode traditionelle.

Cremant

Prantsusmaal toodetakse kvaliteetset vahuveini ka väljaspool Champagne piirkonda. Sellised vahuveinid võid leida nime alt nagu “Cremant”. Nimele lisatakse tavaliselt piirkonna nimetus, kus kohast konkreetne vahuvein pärineb ( nt. Cremant d’Alsace)

TUTVU TOOTEGA SIIN!

ITAALIA - PROSECCO, FRANCIACORTA, ASTI

Itaalia veinid on peamiselt nimetatud piirkonna järgi, kus kohast on need pärit. Lisatakse ka täpsustusi stiilist: “Frizzante” või “Spumante” ning vahest lisatakse ka valmistamismeetod nt. “Metodo Classico”.

Prosecco

Prosecco nime kannavad Itaalia veinid, mis on pärit kindlast piirkonnast – Veneto maakonnast, Veneetsia ümbrusest, Põhja-Itaalias. Vahuvein sai nime sealse küla Prosecco järgi. Vahuveini tegemisel kasutatakse peamiselt Charmat meetodi ja viinamarjadest Glera sorti.

Franciacorta

Sõna “Franciacorta” tähendab otsetõlkes “väikest Prantsusmaad”. Brescia provintsist, Lombardia regioonist pärit piirkonnatähisega vahuveinid on samuti valmistatud Metodo Classico meetodil. Üks kuulsaimaid Franciacorta vahuveine on brändilt Berlucchi.

Asti

Peamiselt tuntud oma magusamapoolse maitse poolest on Asti piirkonna veini tehtud Moscato viinamarjast. Tavaliselt sisaldavad Asti’d vähem alkoholi, kui teised Itaalia vahuveinid.

TUTVU TOOTEGA SIIN!

HISPAANIA - CAVA

Cava

Populaarne Hispaania vahuvein, mida valmistatakse nii valges kui roosas variandis. Viinamarjad, millest seda peamiselt valmistatakse on Macabeo, Parellada and Xarel·lo. 95% kogu cavast valmistatakse Katalaani piirkonnas Penedes.

PORTUGAL& ARGENTIINA - ESPUMANTE

Espumante

Espumante on Portugaallaste variant Cavast, mida valmistatakse samuti traditsioonilisel meetodil. Lisaks Espumantele võib Portugalist leida ka Espumoso või VFQPRD nimega veine. Nende puhul lisatakse CO2 juurde tehislikus protsessis.

TUTVU TOOTEGA SIIN!

SAKSAMAA & AUSTRIA - SEKT, PERLWEIN

Sekt

Sekt tähendab Saksa ja Austria veinikultuuris kvaliteetvahuveini. Peamiselt on sekt vahuveinid Charmat meetodil valmistatud, ainult 5% kvaliteetsest vahuveinist valmistatakse traditsioonilisel meetodil (samal meetodil, mis Champagne). Viinamarjadest kasutatakse enamasti sorte – Riesling, Pinot blanc, Pinot gris ja Pinot noir.

Perlwein

Sellise nimega tähistatakse pool-vahuveine.

TUTVU TOOTEGA SIIN!

USA & AUSTRAALIA - METHODE TRADITIONELLE

Peamiselt võidakse Ameerika ühendriikides ja Austraalias toodetud vahuveine nimetada meetodi järgi, kuid leidub ka erandeid. Näiteks kohtab Austraalia ja USA veinidel tihti “Methode Traditionnelle”. Tihtilugu tähistatakse vahuveine ka prantsusepäraselt cuveé, mis viitab sellele, et vahuveini valmistamisel on toode olnud keldrites – lahtiseks jääb sellisel juhul aga tegelik valmistamismeetod.

VENEMAA - SPARKLING WINE

SPARKLING WINE

Kui nõukogude ajal nimetati “šampanjaks” kõiki mulliga veine, siis tänapäeval tõusevad Venemaal esile ka Prantsusepäraselt valmistatud vahuveinid. Märgitakse neid tavaliselt kas inglisepäraselt otsetõlkes “Sparkling wine” ning ka prantsusepäraselt.

TUTVU TOOTEGA SIIN!