Sommeljee Viljar soovitab juulis

Mõnus suvekuumus on vallutanud kogu Eesti. Praegu on parim aeg proovida rose veinide põnevat maailma ja erinevaid stiile.

Rose d Anjou, Maison Castel, Anjou

Rose anjou on sobilik vein neile, kes armastavad poolkuivasid veine. Rose Anjou on kuulus Loire oru piirkond, kust tulevad poolkuivad rose veinid.

Rose d’Anjou on värvusel lõheroosa suvine vein. Aroomis on tunda maasikaid, vaarikaid ja troopilisi puuvilju. Maitselt on see vein poolkuiv, värske ja peene happesusega.

Viljari toidusoovitus: Aperitiiv, kerged suvised salatid, puuviljad ja maasikakoogid.

Diving into Hampton Water (Rose), Languedoc, Gerard Bertrand

Lõuna Prantsusmaalt tulevad maailmakuulsad rose veinid. Gerard Bertrand on selle veini loonud koostöös Ameerika rokilegendi Jon Bon Jovi ja teha poja Jesse’ga. Vein on mineraalne, värske ja puuviljase järelmaitsega.
Diving into Hampton Water esindab elustiili, mis on omane Lõuna-Prantsusmaal elavale inimesele. Viinamarjad pärinevad Languedoc’i parimatest terroiridest, Gérard Bertrand valis selle veini loomiseks parimad maatükid. Kauni lõheroosa värvusega vein, mille aroom on floraalne, puuviljane ja mineraalne. Värske ja puuviljane maitse.

Viljari toidusoovitus: Iseseisvalt nautimiseks, grillitud lõhe ja tapased.

Rose de Haut Bailly, Chateau Haut-Bailly, Pessac Leognan, 2019

Kui tihti sa oled proovinud Prantsuse rose veini, mis on pärit Bordeaux, Pessac-Leognan piirkonnast. Vein on ümar, pehme ja mahlane.
Alates 2004. aastast on Château Haut-Bailly valmistanud “rosé de saignée”, kui tingimused on seda võimaldanud. Fermentatsioon toimub madala temperatuuril, et tuua välja veini võrgutav, puuviljane ja lilleline aroom. Maitse on karge ja puuviljane. Veinis on kasutatud 50% Cabernet Sauvignon ja 50% Merlot viinamarju.

Viljari toidusoovitus: Pehmed juustud ja grillroad.

11 Minutes, Pasqua

Veini nimi tuleb aga sellest, et viinamarjakestad on 11 minuti jooksul kontaktis vedelikuga. See aeg on piisav, et anda veinile kaunis roosa värvus
Famiglia Pasqua uue veini loomisel on kasutatud nelja suurepärast viinamarja: Corvina, Trebbiano, Syrah ja Carménère. Corvina viinamari annab veinile floraalsed aroomid ja paraja happesuse. Trebbiano viinamari toob veini elegantsi ja pika järelmaitse. Syrah annab puuviljased ja vürtsikad noodid. Carménère toob veini struktuuri ja tagab stabiilsuse.

Viljari toidusoovitus: Iseseisvalt nautimiseks, kerged salatid ja desserdid.