Sommeljee Viljar soovitab oktoobris

Aeg kaob märkamatu kiirusega. Alles oli kuum, kaunis suvi ja juba hakkab lähenema oktoobri lõpp. Lehed langevad, ilmad on külmemad ja õhtud pimedamad.

Hea võimalus nautida kodus häid veine!

Avallone valikust leiab ka Protose veinimaja, mis on Hispaanias tuntud kui tugevate ja täidlaste veinide valmistajana.

Protos 27, Protos, Ribera Del Duero, 2018

Protos ’27 on kummardus neile 11 visionäärile, kes asutasid Protose 1927. aastal.
Viinamarjad on pärit Burgos’e provintsis asuvatest viinamarjaaedadest, mis on istutatud rohkem kui 50 aastat tagasi. Vein küpses 16 kuud Prantsuse tammest vaatides. Hiljem küpses vein pudelites veel 12 kuud ennem müüki minemist. Aroom on veinil elegantne, tunda küpseid tumedate marjade noote, magusaid vürtse ja peeneid röstiseid noote. Väga heas tasakaalus vein, mis on kergesti joodav, ümarate tanniinidega ja pika järelmaitsega.

Viljari toidusoovitus: Sobib hästi koos BBQ liha ja erinevate hautistega.

Chateau Latour Camblanes

Chateau Latour Camblanes on tumepunane, kirka värvusega väärikas mõisavein. Aroomis on tunda musta kirssi, tubakat ja vürtse. Maitselt täidlane, värske happesusega ning järelmaitses on tunda tanniine.
Viljari toidusoovitus: Sobitub hästi looma- ja hirvelihaga.

Pinot Grigio, Cantina, Friuli Grave, Le Monde

Le Monde Pinot Grigio on kuldkollane, kergelt vaskja helgiga Itaalia vein. Elegantsest aroomist joonistub välja mitmekülgne, pikantne ja elav floraalne lõhnaspekter. Maitses on tunda heledate puuviljade värskust ja delikaatsust.
Selle veini korje toimub varasügisel, teisel nädalal septembris. Pinnase poolest jääb Doc Friuli Grave mikroelementidest rikkasse alasse, kus ei puudu ka savi.

Viljari toidusoovitus: Sobib hästi mereandide ja kergete salatite juurde.