Kuidas serveerida veini õigel temperatuuril?

Veini maitsmine on nagu palju muud siin elus: mida rohkem teadmisi, seda tähendusrikkamaks kogemus muutub. Veini joomine on kui uus huvitav ja põnev seiklus, kus peamisteks teenäitajateks on igaühe enda individuaalsus, soov katsetada ja kogeda uusi maitseelamusi. Peamine on see, et saaksid kogemuse võrra rikkamaks ning jätaksid meelde, miks antud vein maitses või mitte. Veini joomise juures on kindlasti väga oluline selle temperatuur.

Kas veini serveerimistemperatuur on oluline?

Leia veini tõeline potentsiaal valides veinile õige temperatuur. Õigel temperatuuril avalduvad paremini veini maitsed ja aroomid ning saate osaks tõelisest veinielamusest.

Siin on mõned parimad tavad veini serveerimistemperatuuri kohta veini tüübi põhjal.

Punaseid veine serveerige toatemperatuurist pisut jahedamana, vahemikus 15–20 °C.

Valgeid veine serveerige üldiselt külmkapi temperatuurist pisut soojemana, vahemikus 7–12 °C.

Vahuveinid ja kerged valged veinid:„Jääkülmana“, vahemikus 3–7 °C.

Roosad ja täidlased valged veinid:„Külmana“, vahemikus 7–12 °C.

Kerged ja keskmiselt täidlased punased veinid:„Jahedana“, vahemikus 12–15 °C.

Täidlased punased veinid:„Pisut jahedana“, vahemikus 15–20 °C.

Dessertveinid:Oleneb tüübist.

PUNANE VEIN

Punastes veinides lisanduvad maitsepaletile tanniinid, vürtsid ning sügavamad maitsed, seetõttu tuleks veiniklaasi valikul pidada silmas seda, et klaasis oleks piisavalt ruumi aroomide avaldumiseks. Punase veini klaasid teeb äratuntavaks ümar kuju, lai keskosa ja suurem üldmulje.

Tutvu toodetega siin

VAHUVEIN

Vastavalt üldlevinud arusaamale serveeritakse vahuveni ja šampanjat tavaliselt kitsastest ja piklikest klaasidest. Selleks, et viia vahuveini nautimine järgmisele tasemele, võib serveerida mullijooki ka valge veini klaasidest. Nii avaldub paremini vahuveini rikkalik aroomibukett, mis kitsas pokaalis võib varjatuks jääda.

Tutvu toodetega siin

VALGE VEIN

Valged veinid kannavad endas värskeid ja floraalseid noote. Õiges suuruses veiniklaasi eesmärk on hoida valge vein kauem jahedam ning säilitada värskus ja delikaatsed aroominüansid. Valge veini klaas võiks olla keskmises suuruses, mitte ülemäära laia keskosa ning avausega.

Tutvu toodetega siin

Näpunäiteid serveerimistemperatuuri kohta

Kui veini alkoholilõhn “põletab” teie nina, võib see olla liiga soe. Proovige veini maha jahutada.

Kui veinil pole maitset, proovige seda jahutada.
(Tavaliselt juhtub see siis, kui hoiate punaseid veine külmikus)

Üldiselt ei meeldi inimestele liiga külmad valged veinid või liiga kuumad punased.

Madalama kvaliteediga veine tasub serveerida jahedamalt – nii summutate aroomide võimalikud vead.
Mida jahedam vein, seda vähem aroomi klaasis aurustub.

Vahuveinid maitsevad suurepäraselt jääkülmalt, kuid kvaliteetsemate sortide (st kindla aastakäigu šampanja) puhul on oluline lasta neil pisut soojeneda, et aroomid esile tõuseksid.

Veini serveerimistemperatuuril on suur mõju veini maitsele ja lõhnale. Isiklikud veini eelistused on samuti väga olulised. Kui teile meeldib kõike jääkülmalt juua, siis olge lahke- proovige järgi kuidas maitseb.

Millisest klaasist juua veini?

Kindlasti oled restorani külastades tähele pannud, et mitte alati ei tooda sulle samas suuruses veiniklaasi. Aga millises klaasis võiks avalduda sinu lemmikveini tõeline potensiaal?
Loe lähemalt siit:

VEINIKLAASI ANATOOMIA

Selleks, et aru saada veiniklaasi rollist maitsete avaldumisel, tuleks kõigepealt peatuda klaasi isepärasel kujul. Esimene asi, mida kindlasti veiniklaasi puhul silmas pidada on selle keskosa laius ehk veiniklaasi kõige laiem osa. See koht markeerib veini kokkupuute punkti õhuga. Mida laiem on klaasi keskmine osa – seda suurem on pind, millelt aroomid saavad avalduda. Tähelepanu tasuks pöörata ka veiniklaasi avause ning kõige laiema osa vahepealsele alale, sest just sinna koonduvad veini aroomid.