Uued tuuled Kariibidelt

Ükski jook ei kehasta päikesepaistet, sooja ilma, pidusid ja randa nii, nagu seda teeb rumm. Tänu oma mitmekülgsusele on rummist saanud üks populaarsemaid jooke Eestis, kuid tihtipeale tekib siiski küsimus, mis see rumm õieti on.

Nii nagu viin, õlu või vein, saab ka rumm alguse loodusest- täpsemalt öeldes suhkruroost. Rummi valmistamise avastasid esimesena Kariibi mere saarte suhkrurooistandustes töötavad orjad 18. sajandil. Nad leidsid, et suhkrutootmise jääkprodukti, melassi, saab kääritada, destilleerida ning seeläbi alkohoolseks joogiks muuta. Kolonistid võtsid orjadelt teadmised kiiresti üle ja hakkasid juba õitseva suhkruäri kõrvalt ka rummi Euroopasse müüma.

Suurem osa rummitootmisest toimub tänaseni Kariibidel ja Lõuna-Ameerikas. Mitmed saared ja riigid nagu Panama, Jamaica ja Guyana on tuntud eelkõige tumeda ja täidlase rummi poolest, millel on säilinud autentne melassi maitse. Armastatuim Panama rumm nimega Ron Abuelo on üks parimaid näiteid sellist sorti rummidest.

Ron Abuelo salarelv on nende suursugune vanade rummide reserv. Sealses rummiköögis on alkoholi valmistatud alates 1908. aastast ning õnnestunumaid partiisid on säilitatud juba aastakümneid. Lisaks kasutatakse Abuelo rummide valmistamisel kaht erinevat tüüpi rummi- eriti kergele, puhtale ja kõrge alkoholisisaldusega rummile lisatakse niinimetatud “baasrumm”, mis sisaldab vähem alkoholi, kuid on tugeva ja metsiku maitsega, mida ilmestavad eksootilised nüansid. Neid kaht rummi sobitades saavutatakse jook, millel on nii sügavust kui ka meeldivaid maitsenoote.

Ära tuleks veel märkida, et kui odavama klassi rummid laevatatakse Eestisse suurtes mahutites ning segatakse enne villimist maistse maskeerimiseks suhkruga, siis Abuelo rummid valmistatakse algusest lõpuni Panamas. Masstoodang segatakse kokku kümnete ja sadade istanduste toodangust, kuid selleks, et Abuelo kvaliteeti täielikult kontrollida, kasutatakse kvaliteetrummi valmistamisel ainult oma maja saadusi.

Ron Abuelo sari koosneb neljast rummist: Añejo’st, 7- ja 12-aastasest ning Centuria’st ehk 30 aastasest rummist, mis pandi pudelisse rummimaja 100. sünnipäeva puhul. Kõigi nelja näol on tegemist kvaliteetrummidega, mis sobivad joomiseks puhtalt, kuid keegi ei saa keelata nende kasutamist troopiliste kokteilide valmistamisel. Ron Abuelo rummid on saadaval Avallone kaupluses, Remmelga tn. 6

Lisa kommentaar