Berlucchi – maailma esimene Franciacorta
Itaallased valmistavad suurepärast vahuveini, mis ei jää kvaliteedilt alla šampanjale, kuid on kordades taskukohasem. Üks silmapaistvamaid Itaalia vahuveine on Franciacorta, mida valmistatakse “Metodo Classico” ehk klassikalisel meetodil – täpselt sama moodi nagu šampanjat Champagne’s.
Franciacortat iseloomustavad peened ja pehmed mullid ning magusa saia ja sidrunikoore maitsenüansid. Kuigi Franciacorta ja šampanja valmistamisel kasutatakse üldiselt samu viinamarju, siis tänu soojemale kliimale on Franciacorta täidlasem kui Prantsusmaal valminud šampanja.
Franciacorta ajalugu sai alguse 1961. aastal Berlucchi veinimajas. Eelnevalt oli Guido Berlucchi küllaltki edutult veini valmistanud ning otsis abi. Tema probleemid lubas lahendada noor veiniteadlane Franco Ziliani, kes samas pakkus välja ka idee Franciacortas klassikalisel meetodil vahuveini toota. Berlucchile tundus mõte huvitav ning 1961. aastal korgiti kinni esimesed 3000 pudelit Pinot di Franciacorta’t.
Uudse joogi kuulsus levis kiiresti ning 1967. aastal teenis Franciacorta Cuvée Imperiale nimetuse. Alates sellest ajast on Berlucchi nimi Itaalias võrdeline vahuveini, toostide ja tähistamisega.
Franciacorta nõlvadelt leiab mitmesuguseid mullatüüpe, kliima on mahe, puhuvad mõõdukad tuuled ning Chardonnay ja Pinot Noir viinamarjad küpsevad täiuslikkuseni. Alates 1967. aastast tähistab seda fenomenaalset veinipiirkonda DOC nimetus ning 1995. aastal anti Franciacorta’le DOCG staatus, mis nõuab ranget reeglite ja traditsioonide järgimist.