Brut, Rose, Extra Age, Lanson Champagne, Karbis

57.10 
76.13 €/L

Toode laost otsas

Weight
75 kg
Tootegrupp
Päritolumaa
Piirkond
Tootja
Bränd
Värvus
Viinamari
Maitse
Stiil
Alkoholisisaldus
Serveerimistemperatuur
Maht
Toidusoovitus

ISELOOMUSTUS

Lanson Extra Age on 5 aastat Lansoni veinimaja keldris laagerdunud šampanja. Kauni lõheroosa värvuse, peene ja kestva mulliga. Aroomis lillelisus, maasikamoos ja vaarikad. Maitselt marjane, tunda värske virsiku ja punase sõstra nüansse.

TARBIMISSOOVITUS

Iseseisvalt nautimiseks, aperitiiv, medium küpsusastmega lamba- või veisefileega.

Lanson Champagne

Šampanja on tuntud kui riskijate, “julgete huntide” ja võitjate pidujook, kuid alati pole see päris nii olnud. Kuigi šampanjat on valmistatud alates 17. sajandist, on seda laialdaselt tähistamiseks joodud pisut üle saja aasta. Suuresti on selle põhjuseks šampusetootjad, kes hakkasid enne aastavahetust pudelisiltidel kuulsate kunstnike meeleolukaid pilte kujutama ja kihisevat jooki just pidustuste jaoks müüma.

Šampanjat valmistatakse ainult Kirde-Prantsusmaal Champagne maakonnas. Tegu on küllaltki jaheda piirkonnaga, mistõttu on viinamarjade küpsemine raskendatud. Sealsetest viinamarjadest valmistatud vein oli liiga hapu, kuid ajapikku avastati, et veini pudelis kääritades tekivad mullid ja maitse, mis on vägagi nauditavad. Klassikaliselt tohtis šampanja valmistamisel kasutada ainult Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier marju, kuid alates 2010. aastast on reeglid natukene leebemad.

Kokku on umbes 300 tuntumat šampanjatootjat. Neist üks vanimaid ja põnevaima ajalooga on Lanson, mille rajas Francois Delamotte juba 1760. aastal. Kui Malta ordu rüütel Nicolas-Louis Delamotte jätkas oma isalt päritud äri 1798. aastal, hakkas ta uuendusena pudelitel Malta risti kaubamärgina kasutama. Peale tema surma hakkas mõisa eest hoolitsema Nicolas-Louis sõber Jean-Baptiste Lanson ning maja nimeks sai “Lanson, Isa ja Poeg”.

Lansoni šampanjad on valmistatud kõige puhtamas Champagne stiilis, kasutades Pino Noir ja Chardonnay viinamarju. Veini valmistamine toimub ilma malolaktilise kääritamiseta, mis tagab värsked ja puuviljased veinid. Veinidel lastakse laagerduda kauem, kui regulatsioonides ette nähtud, et tagada veelgi suursugusem maitse.