Brut, Berlucchi Franciacorta 61

25.48 
33.97 €/L
Weight
75 kg
Tootegrupp
Päritolumaa
Piirkond
Bränd
Värvus
Viinamari
Maitse
Stiil
Alkoholisisaldus
Maht
Kogus kastis

Serveerimistemperatuur

ISELOOMUSTUS

Traditsioonilise meetodiga valmistatud vahuvein. 24 kuud setetel laagerdunud vahuvein on õlgkollane, peene mulliga. Aroomis tsitrulised ja troopilised puuviljad, maitselt rikkalik, värske ja puuviljane.

TARBIMISSOOVITUS

Sobib aperitiiviks või kergete eelroogadega nagu salatid, mereannid, valge liha ja kala.

AUHINNAD

Wine Enthusiast – 92 Points

A blend of 90% Chardonnay and 10% Pinot Nero, this refined sparkler opens with heady aromas of white wild flower, citrus and a whiff of bread crust. On the lively palate, fresh acidity brightens creamy white peach, Golden Delicious apple and lemon drop. A brioche note wraps up the finish.

Robert Parker’s Wine Advocate – 90 Points

This is one of the most accessible and well-priced expressions of high-end (Classic Method) Italian sparkling wines you can find on the market today. The NV Franciacorta ’61 Brut (disgorged in 2017) is fresh and zesty with a long and festive set of easy-drinking qualities. You get citrus, stone fruit and sweet almond all backed by persistent perlage. The wine represents a blend of 90% Chardonnay and 10% Pinot Nero aged on the lees for two years.

SKU: 8009373000411 Categories: , ,

Berlucchi – maailma esimene Franciacorta

Itaallased valmistavad suurepärast vahuveini, mis ei jää kvaliteedilt alla šampanjale, kuid on kordades taskukohasem. Üks silmapaistvamaid Itaalia vahuveine on Franciacorta, mida valmistatakse “Metodo Classico” ehk klassikalisel meetodil – täpselt sama moodi nagu šampanjat Champagne’s.

Franciacortat iseloomustavad peened ja pehmed mullid ning magusa saia ja sidrunikoore maitsenüansid. Kuigi Franciacorta ja šampanja valmistamisel kasutatakse üldiselt samu viinamarju, siis tänu soojemale kliimale on Franciacorta täidlasem kui Prantsusmaal valminud šampanja.

Franciacorta ajalugu sai alguse 1961. aastal Berlucchi veinimajas. Eelnevalt oli Guido Berlucchi küllaltki edutult veini valmistanud ning otsis abi. Tema probleemid lubas lahendada noor veiniteadlane Franco Ziliani, kes samas pakkus välja ka idee Franciacortas klassikalisel meetodil vahuveini toota. Berlucchile tundus mõte huvitav ning 1961. aastal korgiti kinni esimesed 3000 pudelit Pinot di Franciacorta’t.

Uudse joogi kuulsus levis kiiresti ning 1967. aastal teenis Franciacorta Cuvée Imperiale nimetuse. Alates sellest ajast on Berlucchi nimi Itaalias võrdeline vahuveini, toostide ja tähistamisega.

Franciacorta nõlvadelt leiab mitmesuguseid mullatüüpe, kliima on mahe, puhuvad mõõdukad tuuled ning Chardonnay ja Pinot Noir viinamarjad küpsevad täiuslikkuseni. Alates 1967. aastast tähistab seda fenomenaalset veinipiirkonda DOC nimetus ning 1995. aastal anti Franciacorta’le DOCG staatus, mis nõuab ranget reeglite ja traditsioonide järgimist.