Šoti viski

Viski on Šotimaal püha

Nii nagu hindud on aastasadu lehmasid ülistanud ja neile kõiksugu võimeid külge pookinud, on šotlased lausa religioosse pühendumusega viskit valmistanud ja seda nautinud juba üle 500 aasta. Algselt munkade poolt valmistatud viskit kasutati erinevate haiguste raviks ja nooruse eliksiirina.

Sõna “viski” pärinebki vanakeldi väljendist uisge beatha, mis tõlkes tähendab “eluvesi”.

Traditsiooniliselt valmistas iga küla oma viskit ise ja nii on erinevaid maitseid sadu: osad tuntud ainult kohalike laudadel, teised on aga vallutanud viskisõprade südameid kogu maailmas.

Viski ajaloo keerdkäigud

Ajaloo keerdkäikude tõttu on nii mõnedki väärikad viskimargid unustuse hõlma vajunud. Õnneks leidub Šotimaal ettevõtjaid, kes uue viskimaja asutamise asemel vanu pärleid taaselustada püüavad. Nii on ka uue hingamise saanud aastate jooksul ka Lauder’s ja Islay Mist.

 Archibald Lauder töötas välja oma viskiretsepti mõned aastad peale destilleerimise seadustamist aastal 1815. Parimatest linnastest valmistatud ja tammevaatides küpsenud viski osutus kohe algusest nii nauditavaks, et originaalretsepti on muudetud minimaalselt. Suurepärasest kergest, aga puuviljasest maitsest annavad aimu ka Lauder’si pudelit ehtivad kuldmedalid.

Islay Mist seguviski nägi ilmavalgust Šotimaal Islay saarel 1922. aastal tähistamaks Lord Margdale’i sünnipäeva. Arvati, et kohalik ühelinnaseviski ei ole kõikidele külalistele maitse järgi ja nii sündiski unikaalne segu Laphroaig’i ja Speyside’i linnastest.

Kuidas serveerida viskit?

Šoti viski proovimist võiks alustada nooremast ja mahedamaitselisest sordist. Kõige rohkem on levinud viski nautimine puhtal kujul.  Tihti armastatakse lisada ka paar jäätükki, kuid see sõltub viskisõbra maitse eelistustest.

Kokteilimaailmas on viski samuti levinud. Populaarseimad viskikokteilid on Ameerika kultuurist pärit: Whiskey Sour, John Collins, Manhattan.

Tutvu Avallone viskivalikuga e-poes:

46.43
66.33 /L
35.99
51.41 /L