Sommeljee Viljar soovitab detsembris

Detsember ongi juba käes ja teine advent seljataga. Ilmad külmad ja maad katab mõnus lumevaip. Esimesed jõulupuud on koju toodud ja piparkoogi lõhn kodudes.
Selleks kuuks oleme välja valinud neli mõnusat veini, mis aitavad luua erilise jõulumeeleolu. 

Chateau Hyot, Cotes de Castillon, Bordeaux

Chateau Hyot viinamarjad on pärit 40 aastat vanadelt viinapuudelt. Viinamarjad on käsitisi korjatud ja hoolikalt sorteeritud ennem terasvaatidesse paigutamist. Hiljem vein laagerdub 60% uutes Prantsuse tammest vaatides 20 kuud. Sügava rubiinpunase värvusega vein, mille aroom paljastab küpsed puuviljad ja vihje piprast. Hea tasakaaluga, pehmete tanniinidega ja pika järelmaitsega vein.

Viljari toidusoovitus: Sobib hästi roogadega punasest lihast. Miks mitte proovida veise- ja lambaliha juurde. Mis laseb nii lihal kui ka veinil koos särada.
 

Wolfberger’ veinide puhul on esmatähtis aroom. Lillede ja virsikute lõhn lausa hõljub pokaalist ümbritsevasse ruumi. Nendes veinides on tunda kõditavat happesust ja vägagi rikkalikku tekstuuri. Wolfberger’ veinid üldjuhul ei valmi tammevaatides ning veinidele iseloomulik vürtsikus ja täidlus saavutatakse erinevate küpsustasemetega viinamarju kokkusobitades.

Riesling, Signature, Wolfberger

Wolfberger Riesling Signature on värske aroomiga vein, milles on tajuda tsitruselisi, valget virsikut, valget sõstart ja natuke laimikoort. Maitselt värskendava happesusega, kuiv, puhta ja peene järelmaitsega.

Viljari toidusoovitus: See vein sobib hästi kapsa ja mõne linnulihaga. 

 

Brut, Brut de Brut, Cava, Maria Casanovas

Cava valmistamisel on kasutatu ainult 100 % orgaanilisi viinamarju:30% Macabeo, 30% Xarel·lo ja 40% Parellada. Vahuvein küpses setetel vähemalt 14 kuud. Maria Casanovas Brut de Brut sari toob esile Penedes regiooni maitsete ja aroomi maksimaalse väljenduse.
Cava on värvuselt hele, kollakas-roheline vahuvein, aroom on värske, kerge ja puuviljane. Maitse on mitmekülgne, tunda õuna ja kergelt röstitud saia.

Viljari toidusoovitus: Jõuluroogade vahele miks mitte teha vahelduseks üks mõnus kerge mereanniroog, mille kõrvale nautida cava’t. 

Chardonnay, Horizon de Bichot, Languedoc, Albert Bichot

Chardonnay, Horizon de Bichot on särava kollase värvusega vein, mille aroomi alguses avalduvad valged lilled ja sidrunikoor, millele järgnevad vihjed virsikutest ja sarapuupähklitest. Värskete mandlite ja greipide maitseid täiendavad liilia ja vanilje nüansid lõppmaitses. Maitse kirsine, mida saadavad piprased ja mentoolised noodid.

Viljari toidusoovitus: Vahelduseks on hea alustada õhtusööki külmade suupistetega, mille kõrvale on hea nautida valget veini.