Milles seisneb ürdilikööri võlu?

Ravimtaimi ja ürte on kasutatud tervise parandamiseks juba meditsiini algusaegadest saati. Nimelt leiti keskajal, et alkoholis eraldub taimedest rohkem toimeaineid kui vees. Kui algselt segati taimi veini või õllega, siis keskajal hakati Euroopas arstimitele hinnalist suhkrut lisama. Nii saadigi magus ja kontsentreeritud “rohi”, mida võib nimetada ürdilikööri eelkäijaks. Destilleerimiskunsti arenedes paranes taimsete jookide kvaliteet ning aastatega kujunes arstirohust välja tänapäevane ürdiliköör. Kuigi üldiselt ürdilikööre enam ravitsemiseks ei kasutata, ei tähenda see, et neil raviomadused täielikult puuduksid.

[stag_image style=”no-filter” src=”https://avallone.ee/wp-content/uploads/2017/02/ravimtaimed.png” alignment=”center” url=””]

Järgnevalt tahaksimegi teile tutvustada kahte omapärast aga kvaliteetset ürdilikööri, mis sobivad hästi praegusesse talviselt kargesse aega.

Underberg- peale head kõhutäit

Underberg on tänaseni müsteerium, mida keegi päris täpselt seletada ei oska ning selle toime uskumiseks tuleb seda ise proovida.

Hubert Underberg registreeris omanimelise likööri oma pulmapäeval 17. juunil 1846. aastal. Huberti sooviks oli luua jook, mis ühendaks endas looduslike ürtide tervendavat jõudu ja modernset tootmistehnoloogiat. Peale hoolikat taimede uurimist, valis ta retsepti jaoks välja kümneid ravimtaimi, mis pärinevad kokku 43 riigist. Lõpuks õnnestus tal leiutada ka “Semper idem” meetod, mis võimaldab taimedest toimeaineid eraldada õrnalt ja neid rikkumata. Suurepärase kvaliteedi ja maheda maitse saavutamiseks laagerdas ta Sloveenia tammevaatides ekstrakti mitmeid kuid. Pea 170 aastat hiljem valmib Underberg ikka täpselt samal moel- kiivalt salajas hoitud pereretsepti järgi.

Underberg on saadaval ainult väikeses “ühe toidukorra” pudelis, et rõhutada mõõdukat tarbimist vastavalt toidukorrale.

Jagdtraum – karge ja talvine naps

[stag_image style=”no-filter” src=”https://avallone.ee/wp-content/uploads/2017/02/joulu.png” alignment=”center” url=””]

Pikki aastaid jahimeeste parimaks kaaslaseks olnud Jagdtraum on enam kui 30-st vürtsist, ürdist ja puuviljast valmistatud poolmõru ürdiliköör. Peamisteks koostisosadeks on: lagrits, hiniinipuu koor, kurkum ja tähtaniis. Põnev koostisosade kombinatsioon on taganud ka omapärase maitsetasakaalu. Lõhn on karge ja vürtsikas. Esmapilgul harjumatu maitse taltsutamiseks on soovitatav Jagdtraumi juua jahutatuna. Sobib suurepäraselt kargeteks talveõhtuteks õhtusöögilauda või soojendava kaminatule ette seltskonda.

Lisa kommentaar